Onderhoud

Hout is een natuurlijk materiaal en heeft een tal van houtkenmerken. Een belangrijke daarvan is het vochtgehalte van het hout. Wanneer je hout laat drogen ontstaat er verandering in het vochtgehalte en kan het hout krom gaan trekken, buigen en zelfs barsten gaan vertonen. Ik, als houtdraaier, werk zoveel als mogelijk met hout wat al een geruime tijd heeft liggen drogen. Desondanks kan ik het niet altijd voorkomen dat het werkstuk blijft ‘bewegen’. Daarom is het belangrijk om het product goed te blijven onderhouden. Alle producten op deze site zijn door mij afgewerkt met een voedselveilige en milieuvriendelijke vernis of olie zoals druivenpitolie of afgewerkt met een milieuvriendelijke verf als milkpaint of een beits op waterbasis. Onder invloed van UV licht kan de kleur van je artikel donkerder worden. Dit is een natuurlijk proces en hoort bij hout.

Onderhoudtips:

* Vermijd magnetron en vaatwasser.

* Vermijd hittebronnen als (op de) verwarming en (in de) volle zon.

* Eetgerei als kommen, schalen, borden, bekers na gebruik onderdompelen in een sopje (water met een druppel afwasmiddel) en met een warme vochtige doek schoonmaken.

* Na reiniging met het sopje, direct afdrogen met een droge doek.

* Smeer regelmatig je product met olie in, zoals druivenpitolie of walnootolie. Let op voor notenallergie bij gebruik van walnootolie.

Ik wens je veel en lang plezier met je aangekochte artikel.

Blog op WordPress.com.