Over mij

Als kind was ik vaak in het bos te vinden: klimmen in bomen, takken verzamelen, hutten bouwen. Later, toen ik ouder werd, maakte ik houten tafels en allerlei houten elementen voor in mijn tuin. Ik hou van hout: zijn geur, zijn structuur, zijn eigenschappen, zijn duurzaamheid, maar ook zijn mogelijkheden. Hout leeft, heeft een functie en verveelt nooit. Werken met hout is een ambacht. Een ambacht waar mijn passie ligt.

Nadat ik eerder een cursus ‘houten lepels maken’ had gevolgd, heb ik in 2017 het houtdraaien op de draaibank ontdekt. Na een cursus, wist ik het: dit is wat voor mij, hier kan ik mijn creativiteit en energie in kwijt! Ik heb een draaibank gekocht en een tuinhuis in de tuin gezet. Dit is nu mijn atelier van waaruit ik werk. Ik maak veel draaiuren en volg regelmatig cursussen om mij steeds meer te bekwamen in deze mooie ambacht.

Mijn materiaal

Het hout wat ik gebruik komt voornamelijk van afgekeurde bomen door ziektes of ouderdom. Het aanbod in de soorten hout is dan ook heel verschillend. De ene keer heb ik Iep liggen, de andere keer bv Eik of Beuk. Heel blij ben ik altijd wanneer ik donkere houtsoorten als Noot of Gouden Regen kan krijgen, deze donkere soorten zijn mijn favoriet. En hout van bomen, die door ziektes geveld zijn, geven de mooiste ‘tekening’ in de werkstukken. Je ziet de sporen van trauma, schimmels, insecten of slaap dan in het werkstuk terug, wat het stuk rustiek en uniek maakt.

De werkstukken die ik maak zijn niet eenzijdig van karakter. Ik maak graag werkstukken waar je het natuurlijke karakter van het hout in terug ziet, zoals grove boomstamvaasjes, schalen met schorsranden, knoesten of waar je sporen van woekeringen of dergelijke in terug vindt. Maar ik draai ook strakkere vormen, die ik dan een vrolijk kleurtje geef. Bij het ene werkstuk hou ik de natuurlijke vorm vast en het andere werkstuk bewerk ik met leer, touw, raffia of wilgentenen. Ieder werkstuk is uniek met een eigen natuurlijk karakter.


Blog op WordPress.com.